Paràmetres i criteris

Volem decidir el nostre futur com a poble però no ens deixen. A la repressió del govern espanyol a través dels seus jutges i policies s’hi ha afegit el xantatge de la por que intenten fer-nos moltes grans empreses emportant-se la seu social fora de Catalunya per recordar-nos que els seus propietaris i directius tenen el poder de donar-nos o treure’ns la feina i de fer que l’economia catalana s’ensorri o 'vagi bé' (per a ells).

Aquests mesos hem vist més clar que mai que, per guanyar la sobirania política com a poble, també hem d’haver guanyat graus importants d’altres sobiranies, la sobirania econòmica, alimentària, energètica, financera, comunicativa…, totes les que ens són imprescindibles per satisfer les nostres necessitats bàsiques.

Però no partim de zero!

Ja hi ha a casa nostra una economia al servei de les persones, una economia arrelada al territori que no pensa en marxar: l'economia social i solidària, l'autodeterminació de les classes populars en l'economia. La formen milers d'iniciatives de treball, de cures, de consum, de crèdit, de gestió dels recursos, etc. , que satisfan les necessitats de les persones, s'organitzen de manera democràctica i aposten pel canvi social. Adopten la forma de cooperatives de treball, entitats de finances ètiques, grups de consum responsable, monedes socials, botigues de comerç just, cooperatives, escoles lliures, horts comunitaris, mitjans d'informació associatius i cooperatius, etc.

Ja ara milers de persones treballen a l'economia solidària en comptes de fer-ho per a les grans empreses capitalistes, que depreden el territori i abusen tant de la gent treballadora com de la consumidora. Aquesta economia social i solidària produeix bens i serveis de qualitat i amb responsabilitat social, laboral i ambiental.

Així, sempre que sigui possible, apostem per empreses de proximitat, sense ànim de lucre, respectuoses amb el medi ambient, ètiques, socialment responsables i cooperatives. Així contribuïm a un sistema més just per tothom, més horitzontal i menys piramidal.